KOPIEC KRETA, Kulinaria, Ciasta i desery

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

KOPIEC KRETA

·         Czas: ok. 1 godzina

·         Ilość porcji: forma 22-26 cm

Składniki

ciasto:

·         ok. 125 g masła roślinnego

·         5 łyżek mleka

·         1/2 szklanki cukru

·         3 łyżki kakao

·         1,5 szklanki mąki

·         2 jajka

·         1 łyżeczka cukru waniliowego

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem i dodatki:

·         500 g kremówki

·         3 łyżki cukru pudru

·         1 tabliczka czekolady

·         4 banany

·         1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku lub fixy do śmietany

Przygotowanie

Maso podgrzewam w rondelku, dodaję mleko i cukier. Zdejmuje z ognia, dodaje kakao i mieszam. Odstawiam by ostygło. Uwaga – nie przegrzejcie masy!

Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę.

W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem i masą czekoladową. Dodaje pianę i delikatnie łączę.

Formę wykładam na dnie papierem do pieczenia, wykładam ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut. Czas pieczenia zależy od formy, możecie wziąć większą, ciasto będzie niższe, ale w przypadku tego ciasta to nie ma znaczenia

Przestudzone ciasto kładę na paterze, odcinam mu wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany.

Śmietanę z cukrem pudrem ubijam, dodaję pokruszoną czekoladę oraz żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną. Mieszam. Zamiast żelatyny mogą być fiksy.

Śmietanę układam na bananach w formie kopca.

Odcięte ciasto kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc by śmietana stężała. Kroję jak tort, smacznego.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl
  • © 2009 Zaopiekuj się moim sercem - zostawiłem je przy tobie. - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates