[ Pobierz całość w formacie PDF ]
KOPIEC KRETA
· Czas: ok. 1 godzina
· Ilość porcji: forma 22-26 cm
Składniki
ciasto:
· ok. 125 g masła roślinnego
· 5 łyżek mleka
· 1/2 szklanki cukru
· 3 łyżki kakao
· 1,5 szklanki mąki
· 2 jajka
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem i dodatki:
· 500 g kremówki
· 3 łyżki cukru pudru
· 1 tabliczka czekolady
· 4 banany
· 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku lub fixy do śmietany
Przygotowanie
Maso podgrzewam w rondelku, dodaję mleko i cukier. Zdejmuje z ognia, dodaje kakao i mieszam. Odstawiam by ostygło. Uwaga – nie przegrzejcie masy!
Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę.
W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem i masą czekoladową. Dodaje pianę i delikatnie łączę.
Formę wykładam na dnie papierem do pieczenia, wykładam ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut. Czas pieczenia zależy od formy, możecie wziąć większą, ciasto będzie niższe, ale w przypadku tego ciasta to nie ma znaczenia
Przestudzone ciasto kładę na paterze, odcinam mu wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijam, dodaję pokruszoną czekoladę oraz żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną. Mieszam. Zamiast żelatyny mogą być fiksy.
Śmietanę układam na bananach w formie kopca.
Odcięte ciasto kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc by śmietana stężała. Kroję jak tort, smacznego.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
© 2009 Zaopiekuj się moim sercem - zostawiłem je przy tobie. - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates