[ Pobierz całość w formacie PDF ]
KOKOSANKA
CIASTO (biszkopt):
· 6 jaj
· ¾ szkl mąki
· ¾ szkl cukru
· Łyżeczka proszku do pieczenia
· 6 łyżek oleju
· 1½ łyżki kakao ciemne
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier a następnie kolejno żółtka i mąkę (na przemian ciągłe miksując na najniższych obrotach) oraz proszek do pieczenia kakao i na końcu olej. Wymieszane ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika (50°C ).
Piec około 30 min podwyższając temp co kilka minut. Maks temp 200°C. (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika)
MASA:
· 20dkg drobnych wiórek kokosowych (może być trochę więcej)
· 2 szkl mleka
· 1 margaryna (najlepiej Kasia)
· 5 łyżek cukru pudru
· 2 białka
· 3-4 galaretki
· 3 paczki herbatników szkolnych
Zagotować mleko, wsypać kokos i mieszać. Gotować tak długo, aż kokos wsiąknie mleko. Następnie odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno i połączyć z zimnym kokosem. Dokładnie wymieszać i dodać to do utartej margaryny, po czym utrzeć na puszystą masę.
Galaretki rozpuścić w wrzącej wodzie (pół litra mniej wody) i odstawić do stężenia.
Na biszkopt wyłożyć krem kokosowy, na krem herbatniki, na ciastka tężejącą galaretkę.
Włożyć do lodówki do stężenia. SmacznegoJ
[ Pobierz całość w formacie PDF ]© 2009 Zaopiekuj się moim sercem - zostawiłem je przy tobie. - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates