KOKOSANKA, Kuchnia-przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

KOKOSANKA

 

CIASTO (biszkopt):

·         6 jaj

·         ¾ szkl mąki

·         ¾ szkl cukru

·         Łyżeczka proszku do pieczenia

·         6 łyżek oleju

·         1½ łyżki kakao ciemne

 

  Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier a następnie kolejno żółtka i mąkę (na przemian ciągłe miksując na najniższych obrotach) oraz proszek do pieczenia kakao i na końcu olej. Wymieszane ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika (50°C ).

Piec około 30 min podwyższając temp co kilka minut. Maks temp 200°C. (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika)

 

MASA:

·         20dkg drobnych wiórek kokosowych (może być trochę więcej)

·         2 szkl mleka

·         1 margaryna (najlepiej Kasia)

·         5 łyżek cukru pudru

·         2 białka

·         3-4 galaretki

·         3 paczki herbatników szkolnych

 

   Zagotować mleko, wsypać kokos i mieszać. Gotować tak długo, aż kokos wsiąknie mleko. Następnie odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno i połączyć z zimnym kokosem. Dokładnie wymieszać i dodać to do utartej margaryny, po czym utrzeć na puszystą masę.

   Galaretki rozpuścić w wrzącej wodzie (pół litra mniej wody) i odstawić do stężenia.

Na biszkopt wyłożyć krem kokosowy, na krem herbatniki, na ciastka tężejącą galaretkę.

Włożyć do lodówki do stężenia.  SmacznegoJ

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl
  • © 2009 Zaopiekuj się moim sercem - zostawiłem je przy tobie. - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates