KOŁDUNY LITEWSKIE, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

KOŁDUNY LITEWSKIE

 

Składniki

Ciasto:

40 dkg przesianej mąki pszennej

1 jajko

3/4 szklanki wody

sól.

 

Farsz:

45 dkg chudej wołowiny, jagnięciny lub mieszaniny tych mięs

25 dkg łoju lub szpiku wołowego

1 średnia cebula

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki suszonego majeranku,

1/4 łyżczki mielonego ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku

Ponadto:

1,5 l rosołu (może być z kostki), do gotowania kołdunów   

       

Kołduny litewskie

Mieso umyć, osuszyć i drobno posiekać Odstawić w chłodne miejsce. Łój zmielić w maszynce do mięsa. Cebule obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, lub również zmielić w maszynce do mięsa. Zeszklić na oliwie. Podlać kilkoma łyżkami rosoły zagotować. Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Podprawić solą, pieprzem, majerankiem i mielonym zielem angielskim. Z mąki jajka i wody zagnieść ciasto (jak na pierogi). Przełożyć na stolnicę i cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy położyć łyżeczkę farszu. Złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi uważając aby w miejsca zlepiania nie dostał się farsz. Gotować w rosole do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Podawać jako dodatek do barszczu czystego, lub jako samodzielne danie, polane stopioną słoniną.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl
  • © 2009 Zaopiekuj się moim sercem - zostawiłem je przy tobie. - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates